31. aug, 2021

Musikklivet i 2021

Musikklivet i 2021

 

              HEGDEHAUGEN SKOLES MANDOLAIKAORKESTER

 

Vi kan igjen juble over å kunne møtes til øvelse hver annen uke. Medlemmene er pensjonister, og de aller fleste har spilt sammen i mer enn 60 år!! Se også vår historikk med detaljer om hvordan det startet – og hvordan det har fortsatt.

Som for alle andre orkestre så har korona-perioden vært en vanskelig tid. Vi har fulgt rådene og forskriftene, og kun hatt øvelser når det har vært «tillatt». Vi er alle i risikogruppen – og har tatt hensyn til det. Heldigvis har ingen av oss blitt syke.

Vi utnytter MUSIKKLIVETS UKE og intensiverer våre øvelser!!

 

22. aug, 2014

RINGVE MUSIKKMUSEUM

Tidlig på året ble det klart at Ringve Musikkmuseum i Trondheim var interessert i et besøk fra HSMO. Det var svært smigrende!!

Forberedelser ble gjort – både musikalske og praktiske, og den 22. august satt vi på scenen i museets konsertsal. Det var relativt godt fremmøte, og mottagelsen på Ringve var strålende. (Se og hør video under avsnittet "Hva er mandolaika"  -  "Musikk".)

Museet kalte det hele en «Mandolaika-happening», og for orkesterets medlemmer ble dette en stor opplevelse.

Vi ønsket å presentere mandolaikaen med alle instrumentets muligheter, samt – etter museets ønske – fortelle om vår lange historie.

I noen år har HSMO hatt god kontakt med musikeren Olav Christer Rossebø. På vår forespørsel var hans svært positiv til å delta på Ringve, og presentere mandolaikaen som soloinstrument. Olav Christer trakterer mange strengeinstrumenter, og hadde skaffet seg en brukt mandolaika som han spiller på i ulike sammenhenger. På Ringve viste han at mandolaikaen, i de rette hender, fungerer flott som soloinstrument.  Han sa seg også villig til spille med i orkesteret, hvilket ga en effekt som var til glede både for orkestermedlemmene og for de som hørte på.

Ringve er interessert i kjøpe av oss et komplett mandolaika byggesett når et slikt blir klart i nærmeste fremtid. (Se vårt avsnitt om byggesett.)

Mandolaika byggesett.

HSMO har i mange år tenkt på en ny utbredelse av mandolaikaen. Det har vært arbeidet på forskjellig fronter, men det er først i 2014 at våre planer ser ut til å kunne realiseres. Ideen om et byggesett ble lansert, og mulige produsenter og leverandører i inn- og utland ble kontaktet og vurdert.

Byggesettet skal være såpass ferdigstilt at man enkelt skal kunne montere gripebrett, strenger, stemmeskruer osv. uten særlig bruk av verktøy. Det skal heller ikke være nødvendig med annet enn en skolepult eller et vanlig bord som arbeidsbenk. Vi har tro på at byggesettet skal kunne tas i bruk i løpet av 2015 – både av skoler og av andre. Pr. 2017 er byggesettet en realitet - se eget avsnitt. Det er tatt i bruk på flere skoler.

31. okt, 2013

What the world

Konsertarrangøren «Havresekken» hadde tatt kontakt med oss flere ganger med sikte på deltagelse i en av deres konserter, men det hadde ikke vært mulig for oss å få det til. Endelig passet det – og den 31. oktober 2013 var vi klare. Det inngår i «Havresekken’s» konsept at konsertsted blir oppgitt like før arrangementet skal finne sted. Overraskelsen var stor – for oss!! Vi skulle spille i Nobels Fredssenter på Vestbanen i Oslo!!

Det hele ble en opplevelse. Ved ankomst fikk vi et eget lokale til øving og stemming – og ikke bare det – vi ble servert alle mulige «godsaker» - både mat og drikke!!

Vårt «konsertlokale» skulle være foajeen, og vi skulle spille mens folk etter hvert entret lokalet. Det som skjedde var at nesten alle stoppet opp i foajeen for å høre på. Applausen var god – og vi fikk til og med fortalt om våre instrumenter og litt om vår laaaaange historie.

3. jun, 2012

HSMO og NBO spilte sammen på en tilstelning i Iladalen kirke 3. juni.

Vi i HSMO var relativt fornøyd med opptredenen - selv om vi så at det trenges ytterligere samøvelse. Imidlertid valgte NBO å gi oss beskjed om at de ønsket å avslutte  samarbeidet – med den begrunnelse at både egne øvelser og samøvelsene tok for mye tid. HSMO beklager dette.

30. apr, 2012

Professor i musikk (for oss – «sanglærer’n) Finn Benestad dør 30.april 2012 – 82 år gammel.

Benestad var bosatt i Kristiansand de siste år av sitt liv. Vi vil huske Benestad som sanglærer, dirigent for skoleorkester og kor. Men mest av alt som en ivrig entusiast når det gjaldt mandolaika. Uten Finn Benestads medvirkning hadde nok ikke instrumentet fått den utbredelse – ei heller blitt omfattet med den samme oppmerksomhet som tilfellet har vært.

Benestad var en kjent og aktet musikkforsker og skrev en rekke bøker – bl.a. om Edvard Grieg og hans musikk.